Hij krijgt onlangs al de complimenten in het kader van de Complimenten van de Week. Niels Runderkamp. Iemand die vier jaar geleden zijn zekere bestaan in het familiebedrijf Runderkamp achter zich liet om zijn droom na te jagen. Mensen blij maken met gezond en lekker eten.

,,Ik begon op mijn negende met gehakt draaien in het familiebedrijf”, begint Niels terwijl hij een rondleiding geeft door Today Is Green Day. Zijn laatste project aan de Ceintuurbaan in Amsterdam. ,,Ik wilde een surfplank en mijn vader zei – na lang aandringen – ‘prima, maar dan ga je er wel voor werken’. Dus ging ik voor school, van 6.00 tot 8.00 uur, gehakt draaien. Met bevroren vingers stond ik aan die molen. Als ik dan klaar was, had ik nog precies genoeg tijd om een broodje te eten, een kopje thee te drinken om op te warmen en dan ging ik naar school. Zo is het eigenlijk begonnen.”

Waarom?
De surfplank is er gekomen en Niels zal uiteindelijk bijna 35 jaar met ongelooflijk veel plezier in het familiebedrijf werkzaam zijn. ,,Een meer dan goedlopend bedrijf. Ik had eigenlijk alles op de rit. Mijn familie had er dan ook best wel moeite mee toen ik zei dat ik voor mezelf wilde beginnen. Ik heb heel veel gesprekken gevoerd met mijn vrouw en ook ouders. Want ik begon helemaal op nul en ze snapten niet waarom ik een rijk leven met veel zekerheid overboord gooide om mijn droom na te jagen. Ze willen gewoon dat ik het goed heb, maar ik was niet meer gelukkig. Kon mijn creativiteit niet kwijt. Ze vroegen me continu wat ik dan ging doen, maar hiermee stelden ze eigenlijk de verkeerde vraag. Het gaat er namelijk niet om wát ik ga doen, maar vooral waarom.”

Creatieve duizendpoot

In de afgelopen vier jaar heeft Niels zichzelf opnieuw uitgevonden en duizelingwekkend veel voor elkaar gekregen. Vanuit zijn bevlogenheid voor lekker eten heeft hij met al zijn creatieve vermogen een eigen merk neergezet NR27. De plek waar je nog steeds de meest prachtige producten voor de BBQ en in de keuken kunt bestellen. De inspirerende verschijning en het grenzeloze enthousiasme van Niels blijft ook in de televisie wereld niet onopgemerkt. Hij speelt twee seizoenen een rol als gast kok in TV-programma’s op RTL4. Vervolgens trekt de vakman pur sang de Beemster in en begint de Chef’s Stable bij Fort Beemster. “Hier heb ik met met ontzettend veel plezier talloze mensen kennis laten maken met koken op hout met The Caveman. Een open vuurgrill waar ik vanaf de oprichting ambassadeur van ben.”

In het voorjaar van 2024 wordt Niels gevraagd om mee te bouwen aan nieuw initiatief: Today is Greenday. Een takeaway restaurant voor goed, betaalbaar en lekker eten. Binnen Greenday is Niels verantwoordelijk voor de sourcing van producten. Naast de selectie van vlees, schone vis en biologische kip, legt de Volendammer de verbinding met de boerenbedrijven uit de Beemster en is als Chief Product Owner verantwoordelijk voor de opzet van de grote open keuken, de inkoop van de producten.

Trots
Producten die worden verwerkt in de heerlijke salades die het hele jaar door op het menu staan. Salades met daarin ingrediënten verwerkt die op dat moment groeien en bloeien. “Er gaat namelijk niets boven écht vers. En hoewel het concept voor 90% vegetarisch en veganistisch is, is er uiteraard ook een plekje ingeruimd voor de wereldberoemde Cavemen waar we de gasten kunnen voorzien van de nodige proteïne in de vorm van een overheerlijk stukje vlees, vis of kip. Ik bedoel, je moet je afkomst uiteraard niet verloochenen.”

Today is Greenday is een familiebedrijf opgericht door drie families bestaande uit twee generaties en opent onlangs haar deuren van het eerste restaurant in Amsterdam. “Familiebedrijven hebben iets magisch. Dit heeft ertoe geleid dat ik na mijn ontdekkingsreis terugkeer bij mijn eigen familiebedrijf, Runderkamp”, gaat Niels verder met een glinstering in zijn ogen. “Ik had deze reis nodig. Ik moest het gewoon doen, mijn vleugels uitslaan en alle initiatieven waar ik van droomde, uitproberen. Dat is gelukt en had ik voor geen goud willen missen. En met die bagage in mijn rugzak is het heerlijk thuiskomen. Voor mij is de cirkel is rond. Ik ben mijn familie ontzettend dankbaar dat ze me met open armen hebben ontvangen.”

Dankbaar

Niels blijft als ambassadeur verbonden aan Today is Greenday en Piet Hein Smit – oprichter van Today is Green Day – heeft niets dan lof voor de Volendammer. “Niels heeft een onuitwisbare bijdrage geleverd aan de realisatie van Today is Greenday waarvoor wij hem enorm dankbaar zijn. Zijn verbindend vermogen, grenzeloze energie en enthousiasme zijn een van de succesfactoren in de lancering van dit initiatief. Niels zijn stempel staat voor eeuwig op dit merk.”

Eén gedachte over “De cirkel is rond”
  1. Top niels dat je terug bent bij het familie bedrijf ,een top slager
    Wij moeten niks hebben van vega producten,maar een lekker brok vlees
    Knap wat je de afgelopen jaren gedaan heb ,dan weet je ook hoe dat voelt
    Topper ben je

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *