Terwijl ik een overheerlijk visje nuttig bij Sier En Jonk (u weet wel, de beste visboer van Nederland & omstreken) keuvel ik er zoals altijd rustig op los met de immer lieve en vrolijke Lisette Spoorenberg. Ze vraagt me na verloop van tijd wie er bij ons thuis verantwoordelijk is voor (het bereiden van) het eten. Als ik aangeef dat ik dit 9/10 keer ben, kijkt ze toch een beetje vreemd op…

En dat vind ik dan weer een beetje vreemd, aangezien ik altijd gewend ben om te koken. Zelfs op jonge leeftijd al bij moeders thuis. Navraag in mijn omgeving doet me echter realiseren dat bij verreweg de meeste huishoudens de rolverdeling nog ‘traditioneel’ is. Wat dus inhoudt dat de man werkt en de vrouw ook werkt, maar thuis dus voor het eten zorgt.

Wat ik op mijn beurt dan weer vreemd vind, is dat in restaurants zo weinig vrouwen de chefkok zijn – uitzonderingen zoals de geweldige Marga Zwarthoed van Restaurant Zwarthoed, daargelaten – of zoveel mannen het dan weer wel zijn. Ook in De Botterwerf zwaaien de mannen de scepter (in de keuken dan) en wanneer we kijken naar de lijst met beste koks ter wereld bestaat de Top 10 uit liefst 9 mannen. Toch bijzonder gezien de rolverdeling in de meeste huishoudens.

Aangezien ik (veelal) vanuit huis werk – en dus niet werk volgens de overlevering – is het echter zo gegroeid dat ik mezelf ontferm over de culinaire hoogstandjes in huize Lollie. En hoewel ik mezelf nog niet direct wil vergelijken met Gordon Ramsey of Jamie (L)Oliver durf ik wel te zeggen dat ik inmiddels best bedreven ben achter het fornuis.

Mijn specialiteit? Dat is toch wel de Thaise Rode Curry. En omdat ik de beroerdste niet ben, zal ik mijn recept met jullie delen. Eet smakelijk!

Ingrediënten

500 gram kipfilet

1 Paprika gesneden

1 Rode Ui in ringen

50/100 gram Bamboescheuten

200 gram haricoverts of sugar snaps

3 limoenblaadjes

Rode Curry Pasta

Kokosmelk (400ml)

Olijfolie

Gemalen gemberwortel

Citroengras

Koriander (naar keuze)

Bereidingswijze

Doe drie eetlepels olijfolie in de wok op laag vuur. Gooi daar een eetlepel currypasta en blijf roeren tot de pasta een gelei wordt. Gooi dan de kipfilet erbij en schroei op hoog vuur aan tot de kip krokant is. Doe vervolgens de groente erbij en laat deze een paar minuten meewokken. Giet de kokosmelk erbij en nog een eetlepel rode currypasta en roer deze tot deze goed opgenomen is door de kokosmelk. Tot slot de limoenblaadjes erbij, een snufje gemberwortel en citroengras en serveer met rijst. Bestrooi het gerecht (eventueel) met koriander voor de liefhebbers.

3 gedachten over “Vrouwen achter het fornuis?”
  1. Super recept jan ,ik ben niet echt een goeie kokkin,maar mijn zoons kunnen super koken ,vraag me nog steeds af ,hoe kan dit ?🤣🤣

  2. Klinkt goed Jan, ik ga het recept uitproberen binnenkort.
    By the way; Waren er nog wat lekkere „left overs“ voor jullie gisteravond? 😉
    Jullie hebben zo keihard gewerkt, echt bewonderenswaardig 👍🏼
    Fijn weekend!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *